Præstens klumme - februar 2020 v. Flemming Baatz Kristensen

 

Rytme og godt stof til livet i februar

 

Ofte er februar den mest kolde måned på året. 2. februar er blevet omtalt som den tid hvor vinteren er hårdest. Det ser nu ikke ud til at være tilfældet i år. Hvad sker der med det klima?

Vi har vores rytme. En god og sund rytme at leve i er at gå i kirke og leve med i kirkeårets række af søndage og helligdage. Også i februar.

Den 2. februar er sidste søndag efter helligtrekonger, en søndag hvor Jesu udstråling når et klimaks men på en overraskende måde. Hans herlighed viser sig som den dybeste hengivenhed. Han taler om det, der kun kan bære frugt, hvis det dør! Her er virkelig noget at spejle Jesus i og også vores eget liv. Der er nogle hemmeligheder gemt her som jeg tror, vi har meget brug for at reflektere over.

Søndagen efter tager vi hul på en ny periode i kirkeåret: Påskekredsen, hvor stikordet er LIV! Fra julens LYS til påskens LIV! Vi begynder med ganske langsomt at zoome ind på påsken og gøre os klar til at forberede den. Vi får tre søndage i februar som tilhører for-fasten, fasten før fasten

Den 9.2. handler om det iv har fået gratis – på kirkesprog nåden og dens gaver – med udfordring til at tjene med det og forvalte det. Vi har fået noget givet som skal omsættes: evner, anlæg, muligheder, også det at vi er døbt, vil tro og være kristne. Det skal omsættes.

16.2. handler om Guds riges underfulde vækst. Det, der ikke ser ud af noget, men har enorm livskraft i sig. Det at sætte noget i gang og så vente tålmodigt i tillid til at det kan selv!

23.2 er det Fastelavns søndag og der åbnes døren ind til selve fastetiden med at Jesus tager os med på rejsen til Jerusalem hvor han skal lide, tortureres, dø, begraves og derpå rejse sig fra døden. Døren lukkes op til dette års store indlevelse og påskeforberedelse, en af de vigtigste tider på året.

Og så kommer onsdag den 26. februar, Askeonsdag, hvor fastetiden begynder, for tæller man hverdage fra 26.2. til påskelørdag den 11. april, har vi 40 dage og Jesus fastede i 40 dage.

Askeonsdag holder vi en gudstjeneste kl. 19.30, hvor vi hører om den betydning det at faste kan have i vores liv. Vi møder eksempler på faste og der er aske på alteret som man hvis man vil kan få strøget på ens hoved som et tegn på at vi er små og ringe, ja aske og intet. Det er sundt engang imellem at minde sig selv om det. Efter gudstjeneste har vi cafe med et i sagens natur let traktement.

Februar i kirken vil os noget som er godt at have med sig i vores livs rytme her i den anden måned i det nye årtis første år.

Det er godt at leve sig ind i kirkeåret og gå på opdagelse i det. I den forbindelse gør jeg diskret opmærksom på mit kirkeårsprojekt: ”På pilgrimsrejse i kirkeåret I” som udkom i oktober sidste år og som nu kommer i andet oplag og bind II udkommer i marts. Køb dem og brug dem. I kan købe dem her!

Køber I bind I hos mig, får I bind II til halv pris.

God rytme og godt liv i februar!

 

Hjertelig hilsen

Flemming Baatz Kristensen

Sognepræst