Velkommen til Pitstop på Livet efterår 2018

Introduktion:

Giv mig rum til at være menneske!  

 Vi danskere har ry for at være et lykkeligt folk og gode til at hygge os og leve sammen på fredelig vis i et ordnet velfærdssamfund.

Men det er ikke hele sandheden.

Mange af os lider under stress, vi skal være omstillingsparate, præstere topkarakterer i uddannelsessystemet for at komme i betragtning i kampen om de attraktive jobs, og vi skal løbe stadig hurtigere på arbejdsmarkedet i et ubønhørlig effektiviseringsrace. Vi får dårligere tid og overskud til hinanden og bliver fremmedgjorte over for vore nærmeste og tager stadig mere medicin og alkohol for at dulme nerver og smerter.

Op mod halvdelen af alle ægtepar bliver skilt, vi rører mere ved vores mobiltelefon end ved hinanden, vi parkerer vore børn i institutioner fra de er spæde, og giver vore gamle kummerlige vilkår på plejehjem, hvor ingen har tid til at give dem værdig pleje eller en personlig samtale. Hvorfor tonser vi bare bevidstløse derud af i et stadigt stigende tempo? Hvor blev menneskeligheden egentlig af? Og hvad har kirken at sige ind i denne barske virkelighed? Det er tid til en tænkepause og et Pitstop!  

Tidligere års Pitstop i Sct. Pauls Kirke har fokuseret på parforholdet, og det gør vi igen i år. Men vi breder temaet mere ud denne gang. Med Pitstop 2018 vil vi gerne invitere til seks spændende aftener med hvert sit tema, der dog alle er fælles om at ville hjælpe os med det helt basale: at være menneske og medmenneske.

Du kan deltage i alle seks aftner uanset civilstand, alder og livssituation, eller vælge dem ud, der appellerer mest til dig.   Velkommen!  

På Pitstopudvalgets vegne   Sognepræst Flemming Baatz Kristensen, Leder for kirkens sjælesorgsnetværk   Aftenerne foregår i Sct. Pauls Sognehus, Sct. Pauls kirkeplads 1, 8000 Aarhus C kl. 19.00-21.30. Pris: 50 kr. pr. person pr. aften, 200 kr. for deltagelse i alle seks aftener. Betaling inkluderer betaling for foredraget, kaffe og lidt frugt på aftenen Tilmelding ikke nødvendig

'Det har vi fået med fra tidligere Pitstop aftener’

Helle og Klaus Lantz:

”De tidligere Pitstop aftener som vi sammen har deltaget i, har givet os anledning til en masse gode refleksioner, og når vi kom hjem og fik aftenens emne snakket igennem, gav det os nye vinkler at anskue hinandens syn på ægteskabet, parforholdet og dets værdi. Der er ingen facit på parforholdet og ægteskabet, men det at snakke sammen er en væsentlig del af løsningen, på at sikre at man går i den samme retning. Alle par har brug for at snakke sammen, og vi har helt sikkert fået nogle snakke som vi ellers ikke ville have fået. Pitstop er en rigtig god og billig investering i sit parforhold, og vi vil helt sikkert anbefale at deltage".

Program:

Torsdag den 20. september kl. 19-00-21.30: Peter Kofoed Herbst: Det vi alle længes efter

Om at finde kærligheden, der hvor den er; i parforholdet, familien og blandt venner/nære relationer.

Peter er gift med Maria i mere end et halvt liv. Cand. theol. og præst for Kronjyllands Frimenighed i Randers. Er optaget af kærlighedens væsen, gaver og vildveje - ikke mindst ind i en tid, hvor vi som samfund kæmper med at finde vej i vore relationer.

 

Torsdag den 4. oktober kl. 19.00-21.30: Bodil Kappelgaard og Ruben Knudsen: At være det vi er!

 Mand eller kvinde med alt, hvad det indebærer. En aften hvor vi deler os op kønsmæssigt og har 50 procent fokus på seksualitet.  

Bodil Kappelgaard arbejder som privatpraktiserende psykolog i Aarhus og taler til kvinderne, som samles for sig. Er uddannet psykolog og har gennem de sidste 10 år arbejdet med undervisning og samtaleforløb med par, familier og enkeltpersoner.

Bodil er gift med Søren og de har sammen tre børn i alderen 14,17 og 19 år. 

Ruben er 58 år, gift med Anne Mette på 36. år, far til fire, præst og psyko- og parterapeut og har en fortid som adm. direktør. I 2010 stiftede han mandearbejdet: 'Mand og Mand Imellem' – et 8 mdr. kursusforløb for mænd. Ruben samles denne aften i et lokale med de fremmødte mænd.

 

Torsdag den 11. oktober kl. 19.00-21.30: Steen Kruse: Giv mig en base 

At danne og være familie i en tid, hvor familien er under pres, og mange nye familieformer er dukket op. Om fællesskab, tid til hinanden, delebørn, karriereproblematik, at ville det hele. 

Steen Kruse er afdelingsleder ved Center for familieudvikling i Aarhus. Oprindeligt uddannet socialpædagog. Efteruddannet familie- og parterapeut. Arbejder med parterapi, skilsmisserådgivning og som underviser. Er gift med Tina og har 3 voksne børn.

 

Mandag den 22. oktober kl. 19.00-21.30: Steen Palmqvist: Det skulle være så godt, men … 

Om trusler mod parforholdet i en udpræget individualistisk og digital tidsalder med risiko for skilsmisse. Hvordan lærer vi at tænke i 'vi' og ikke kun i 'jeg' og 'du'? 

Steen er familieterapeut og bor i Assentoft.  Han er gift med Karin og har voksne børn. Har egen praksis og har arbejdet med par i 25 år og har erfaringer med de trusler, som parforhold udsættes for, så det kan ende med skilsmisse. I kan læse mere om ham på www.palmqvistt.dk

 

 

Torsdag den 1. november kl. 19.00-21.30: Susanne Boel: ’Jeg sætter min hat, som jeg vil’ 

Om mulighederne og udfordringerne ved at være single. Hvordan imødekommer jeg som single mit behov for fællesskab og kontinuerlige relationer?   

Susanne er autoriseret psykolog. Arbejder på demensområdet i Aarhus Kommune og har egen psykologpraksis. Holder foredrag i mange sammenhænge og har skrevet artikler om feltet psykologi og tro. Single gennem mange år. 

 

Onsdag den 7. november kl. 19.00-21.30: Flemming Baatz Kristensen: Når efteråret og vinteren sætter ind. 

Når efteråret og vinteren sætter ind. Om at blive gammel, den tredje alder med de særlige muligheder og begrænsninger det giver, herunder kunsten at være bedsteforældre.

Flemming Baatz Kristensen er 65 år, cand. theol. fra Aarhus Universitet, i godt syv år sognepræst i København og i 29 år ved Sct. Pauls Kirke. Har holdt mange foredrag om livsfaserne og særlig seniortiden, forfatter til en række bøger, er med i kirkens omsorgsarbejde og leder for kirkens sjælesorgsnetværk.