Du er her: 

Adventstid – ord og tanker til overvejelse i decemberlivet v. Flemming Baatz Kristensen

- Trænger vi til en adventsopsang, så der bliver pillet ved vore vaner i december?   Læs sognepræst Flemming Baatz Kristensens hilsen her

Travlhed i december

December. På vej mod jul, stemning, traditionernes tid. Juleindkøb, adventshygge, gløgg og æbleskiver, julefrokoster, de ni læsninger, julekoncerter. En travl og stressende tid og eksamenstid for de studerende i byen

Tendensen de senere år går mere og mere i retning af at vil juler inden jul, at hele december kommer til at stå i julens tegn. Som nogen siger 1. søndag i advent: ”Nu begynder julen”.

Personligt nyder jeg egentlig det meste af alt det. MEN: hånden på hjertet: Glemmer vi noget? Overser vi noget? Trænger vi til en adventsopsang, så der bliver pillet ved vore vaner? Jeg tror det.

 

At kunne vente

Vi er vant til at få tingene hurtigt ved kasse 1, men i tilegnelsen af den kristne tro er der ventetider og forberedelsestider. Sådan også op mod jul. I adventsperioden skal sindet gøres klar til at fejre at Gud blev menneske. Advent skal forberede vores inderste tanker til jul. Den violette adventsfarve skiller sig ud. Den signalerer: forberedelse, refleksion, alvor, omvendelse, bod. Der sker en masse i december, men det er os, der skal ske noget med.

 

Et kvarter hver dag

Lad os derfor i år stræbe efter at holde lidt igen. Jeg mener ikke, at vi skal melde os ud af julehyggen, men tone den lidt ned og være bevidste om give plads til den indre fornyelse og sætte tid af det. Et kvarter hver dag…

 

Vågn op, Jesus kommer!

Jesus er på vej til os lige nu… og til jul … og han kommer snart igen. Han kommer altid snart igen! Han kan komme når som helst. Det skal vibrere i os med glæde og forventning. Er vi klar til at tage imod ham? Derfor siger han til os i adventstiden, at vi skal tage os i agt, så vores hjerte ikke bliver sløve af svir og drukkenskab og daglivets bekymringer skal ikke fylde os. Hvordan står det til med den slags i december?

 

Faste i december

Adventstiden er en tid til faste. Den kaldes den korte faste, fordi fastetidens faste op mod påske er dobbelt så lang. Den kaldes også glædesfasten, fordi advent og jul er så fyldt af glæde. Det er ikke let at faste i advent for os, men vi kan jo gøre det indimellem og vi behøver ikke at deltage i alle de julefrokoster, vi kan komme med til.

 

Forarget over Jesus?!

I december kan mismodet og tvivlen indhente os og skuffelsen over Gud, der frister os til at skippe troen eller skrue ned for blusset. Måske skal vi søge ham og mere end før og spørge ind til benet hos ham, trænge ind på ham, for at få et svar…

 

Gå til skrifte?!

Måske skulle vi indføre det, kristne før os har gjort netop i adventstiden: at gå til skrifte! Henvende os til en medkristen, vi har tillid til, en præst eller anden moden kristen og tale vores situation igennem med ham, tro og til, sorg og mismod og få den belyst og tolket. Og så konkret bekende det, der er galt i vores liv og modtage Guds tilgivelse. Så bliver vi rejst op og klædt på til jul, til at favne den store skat, til glædelig jul.  F.eks. i præsteværelset fredag den 21. december kl. 16-18 eller ring til en af præsterne og aftal tid.

 

Velsignet og glædelig adventsliv – for at julen kan blive glædelig

 

Hjertelig hilsen

 

Flemming Baatz Kristensen,

Sognepræst ved Sct. Pauls kirke

 

Del dette: